Latest News

Khutbah Jum'at Bahasa Sunda | Ujian Dari Tuhan Swt

Khutbah Jum'at Bahasa Sunda | Ujian Dari Tuhan Swt - Assalamualaiqum warohmatullohi wabarokaatuh , alhamdullih pada kesempatan kali kami masih di beri kesehatan untuk mampu menulis sebuah pola teks khutbah jum'at dalam bahasa sunda lengkap dan singkat yang berjudul ujian dari allah swt mudah-mudahan apa yang akan kami tulis ini mampu bermanfaat untuk kalian yang sedang mencarinya.

kami yakin pembahasan kali ini sangat bermanfaat dan perlu di sampaikan kepada masyarakat khususnya buat khotib yang sedang khutbah mengingat pembahasan ini akan menjadi peringatan bagi seluruh insan untuk senantiasa mengingat alloh swt , oke untuk pola teks khutbahnya mampu di simak di bawah ini.

Khutbah Jum'at Bahasa Sunda | Ujian Dari Tuhan Swt

Khutbah Pertama

إِنَّ الْحَمْدَ لله نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَنَعُوْذُ بلله مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا، مَنْ يَهْدِهِ الله فَلَا مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلَا هَادِيَ لَهُ
، أَشْهَدُ أَنْ لَا إله إلا الله وَحْدَهُ لَا شَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ
والصَّلاةُ والسَّلامُ عَلى حَبِيبِنا و شَفِيْعِنا مُحمَّدٍ سَيِّدِ المُرْسلين و إمامِ المهتَدين و قائِدِ المجاهدين وعلى آله وصحبه أجمعين
أما بعد
فياأيها المسلمون أوصيكم وإياي بتقوى الله عز وجل والتَّمَسُّكِ بهذا الدِّين تَمَسُّكًا قَوِيًّا
فقال الله تعالى في كتابه الكريم
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ
يَاأَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا رَبَّكُمُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ وَاحِدَةٍ وَخَلَقَ مِنْهَا زَوْجَهَا وَبَثَّ مِنْهُمَا رِجَالا كَثِيرًاوَنِسَاءً وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِي تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالأرْحَامَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلَيْكُمْ رَقِيبًا
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلا سَدِيدًا يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا

Sadaya Puji kagungan Alloh Rabbul Izzati. kusabab kitu Hayu urang sadaya manjatkeun syukur ka mantena. Sabab kulantaran qudrat sareng iradatna , alhamdulillah urang sadayana masih dipaparinan umur anu panjang , masih tyasa ngaraoskan juatan dugika ka dinten iyeu , nyaeta dinten Jum'at anu pinuh ku kamuliaan sareng ka istimewaan.

Shalawat sinareng salamna mugia salamina tetep dilimpahkeun ka jungjunan urang sadaya panutan sakabeh umat , nyaeta Kanjeng Nabi Muhammad SAW , Oge teu hilap ka sadaya kulawargina , ka para para Sahabatna-sahabatna , sareng ka sadaya umatna unu tumut ka mantena dugikeun ka simpulan zaman.

Henteu aya anu langkung sae dina kasempatan Jum'at anu ieu kecuali urang saling nasehatan dina wasiat ku taqwa , khususna kanggo diri simkuring eksklusif salaku khotib sareng umumna kasadaya jama'ah , hayu urang sami-sami ningkatken ka Taqwaan ka Alloh SWT , sabab ku lantaran kataqwaan anu sabener-benerna. Nyaeta kujalan , ngalaksanakeun sagala rupi anu diparentahkeun ku Alloh SWT , sareng nebihan sagala rupi anu dilarang-Na.

Para Hadirin Sidang Jumat anu di muliakn ku alloh

sadaya jalmi tangtosna pasti ngagaduhan kahayang , ngagaduhan harapan jeung rencana. Nanging henteu satiap kahayang , satiap harapan , jeung henteu satiap rencana urang tiasa kahontal ku urang.
Terkadang urang mikahayang hiji perkara anu menurut urang sae , tapi ternyata anu datangna perkara anu lain , anu ku urang teu dipikaresep.

Lebah dieu urang ditungtut kudu sadar bahwa eta mangrupikeun salah sahiji ujian ti Tuhan SWT. Jeung urang kedah uninga , bahwa henteu satiap anu dipikahayang ku urang selalu sae dina pandangan Alloh SWT , mungkin wae bakal ngajadikeun kacilakaan atawa ngajadikeun kamadlorotan ka diri urang.

Mungkin wae perkara anu datang ka urang bari henteu dipikaresep , eta leuwih hade keur urang mungguh Alloh. Tuhan langkung uninga kana naon anu dibutuhkeun ku urang dina satiap waktu , nyaeta anu ku Alloh dipasihkeun ka urang.

QS Al-Baqoroh; 216

وَعَسَىٰ أَن تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ ۗ وَاللَّـهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Boleh jadi kau membenci sesuatu , padahal ia amat baik bagimu , dan boleh jadi (pula) kau menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu; Tuhan mengetahui , sedang kau tidak mengetahui.

Makara dimana hiji waktu urang ngusahakeun hiji perkara , terus dibarengan ku ngadoa ka Alloh , bari dibarengan ku kayakinan yen Alloh bakal ngabulkeun kana doa urang , tapi anu datang ternyata henteu sesuai jeung anu dipenta ku urang. Eta lain harti Alloh henteu ngabulkeun , tapi Alloh ningali kana naon anu sabenerna dibutuhkeun ku urang.

Contona lamun urang nyaah ka anak , sagala anu diusahakeun ku urang eta pasti keur kapentingan anak , sedengkeun anak the umurna karek 5 taun , lamun eta anak menta duit keur jajan 10 ,000 pasti moal dibere sanajan aya. Tapi dimana eta anak geus manjing umur 17 taun , tong boro 10 ,000 , menta 100 ,000 ge dibikeun. eta sababna urang sebagai ndeso ngabogaan alesan anu teu kudu dibejakeun ka anak.

Nyakitu deui Alloh oge ngagaduhan belakang layar anu urang henteu apal , naon sababna Alloh henteu masihan naon anu dipenta ku urang.

أَلاَيَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِير

Apakah Tuhan Yang menciptakan itu tidak mengetahui ? dan Dia Maha Halus lagi Maha Mengetahui?” (QS. Al Mulk: 14)

Tapi terkadang urang salaku manusa sok goreng sangka ka Alloh , naha beut kiyeu , naha beut kitu ? , menta senang malah susah , menta naek gajih malah dipecat , menta naek jabatan malah turun , menta kakayaan malah jadi miskin. Eta mangrupakeun salah sahiji ujian kaimanan keur satiap jalma ,

QS. Al ankabut; 2

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ

Apakah insan itu menerka bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman" , sedang mereka tidak diuji lagi?

Makara dimana hiji jalma menta kebaikan keur dirina , terkadang eta jalma sok diuji heula ku Alloh , nyakitu deui dimana hiji jalma dek ditingkatkeun darajatna ku Alloh , maka eta jalma bakal diuji heula ku mangrupa-rupa bentuk ujian. naha eta jalma the bakal tetep berpengaruh dina kepercayaan ka Alloh , atawa bakal melemah , naha tetep bakal menta ka Alloh atawa bakal putus asa jeung euren ngadoana ?

Maka sing saha jalma anu lulus tina ujian , eta jalma bakal ditingkatkeun darajatna Henteu saeutik jalma anu tadina rajin sholat , leket ka masjid , rajin ibadah , tiba-tiba jadi ngedul , ninggalkeun sholat jeung ninggalkneun ibadah. Eta tandana jalma henteu lulus tina ujian. Maka dimana henteu lulus tina ujian , moal naek kelas , nyakitu deui darajatna tetep didinya. Dawuhan Rasululloh

إِنَّ عِظَمَ الْجَزَاءِ مَعَ عِظَمِ الْبَلاَءِ وَإِنَّ اللَّهَ إِذَا أَحَبَّ قَوْمًا ابْتَلاَهُمْ فَمَنْ رَضِىَ فَلَهُ الرِّضَاوَمَنْ سَخِطَ فَلَهُ السَّخَطُ

Sesungguhnya besarnya pahala tergantung dengan besarnya ujian. bergotong-royong , apabila Tuhan mencintai suatu kaum , maka Dia mengujinya. Siapa yang ridha dengan ujian itu , maka ia akan menerima keridhaan-Nya. Siapa yang membenci ujian itu , maka ia akan menerima kemurkaan-Nya. (HR. Tirmidzi dan Ibnu Majah)


Para Hadirin Sidang Jumat Rahimakumullah Ari ujian Alloh the sanes ngan saukur petaka wungkul tapi seueur pisan bentukna , tiasa wae gering ku panyakit , kasusahan , kacilakaan , Kamiskinan , pangkat , jabatan , kapingpinan , kakuasaan , popularitas , bahkan kakayaan jeung kasenangan oge mangrupikeun ujian , Abdurrahman bin Auf kantos ngagambarkeun beuratna ujian anu ngajadikeun seueur jalmi henteu lulus tina eta ujian ,

ابْتُلِينَا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- بِالضَّرَّاءِ فَصَبَرْنَا ثُمَّ ابْتُلِينَا بِالسَّرَّاءِ بَعْدَهُ فَلَمْ نَصْبِرْ

Kami diuji dengan kesusahan-kesusahan (ketika) bersama Rasulullah SAW dan kami dapat bersabar. Kemudian kami diuji dengan kesenangan-kesenangan setelah dia wafat , dan kami pun tidak dapat bersabar. (HR. Tirmidzi)

Dumasar eta hadits , tiasa ku urang kauninga , bahwa ternyata kakayaan jeung kasenangan teh sanes ukuran hiji jalma dimuliakeun ku Alloh , tapi mangrupikeun ujian keur eta jalma. Naha eta jalma teh tambah getol ibadahna atanapi jadi ngedul ? Henteu sauetik jalma anu nalika diuji ku kamiskinan , eta jalma mampu sabar.

Tapi sawaktu dibere kakayaan jeung kasenangan , eta jalma poho ka Alloh. Singkatna naon wae anu perkara menimpa ka jalma muslim , dipikaresep atawa teu dipikaresep , senang atawa susah , boh kakayaan atawa kamiskinan , eta sadayana mangrupikeun ujian ti Alloh. jeung aya anu lulus aya nu henteu.

Para Hadirin Sidang Jumat Rahimakumullah

Selain sebagai ujian dimana urang ditimpa kasusahan jeung kasulitan bertubi-tubi , bari terus-terusan dina waktu anu panjang , urang oge perlu muhasabah , ngaji kana diri bilih aya hiji dosa anu ngajadikeun doa-doa urang henteu diijabah ku Alloh , diantawisna 10 dosa besar anu ngajadikeun jalma susah;

1. Dosa Syirik , nyaeta menyekutukan Alloh
2. Ninggalkeun kawajiban Shalat
3. Durhaka ka indung bapa
4. Zina
5. Rizqi anu Haram atanapi Nuang katuangan anu diharamkeun
6. Mabok atanapi minum khamar / minuman keras
7. Megatkeun Silaturrahim , diantawisna goreng jeung dulur , goreng jeung tatangga jeung sajabina.
8. Bohong atanapi kasaksian palsu atanapi Sumpah Palsu atanapi komitmen palsu sapertos Nadzar anu teu dilaksanakeun sareng sajabina
9. Kikir atanapi pelit , tara ngaluarkeun zakat jeung sedekah
10. Ghibah atanapi ngomongkeun kagorengan batur

Tah eta rupina 10 dosa besar anu ku urang kudu dijadikeun muhasabah dina diri urang. Terkadang jalmi terhindar tina sebagian dosa anu tadi , tapi henteu terhindar tinu lainna , sahingga eta jalma doana henteu ditarima ku Alloh. Maka eta jalma kudu tobat ka Alloh ku Taubatan nasuha , nyaeta tobat anu bener-bener kaduhung jeung moal ngalakukeun deui eta dosa.

Tapi lamun urang henteu rumasa ngalakukeun 10 dosa besar anu tadi , tapi urang masih keneh aya dina kasusahan , eta hartosna urang keur diuji. Maka kudu dihadapi kalayan tabah jeung pasrah diri.

QS Al-baqoroh; 45

وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ ۚ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ

Jadikanlah tabah dan shalat sebagai penolongmu. Dan bergotong-royong yang demikian itu sungguh berat , kecuali bagi orang-orang yang khusyu'

فَمَا يَبْرَحُ الْبَلاَءُ بِالْعَبْدِ حَتَّى يَتْرُكَهُ يَمْشِى عَلَى الأَرْضِ مَا عَلَيْهِ خَطِيئَةٌ

Ujian itu akan selalu menimpa seorang hamba hingga Tuhan membiarkannya berjalan di atas bumi dengan tidak memiliki dosa. (HR. Tirmidzi dan An-Nasai)

Mudah-mudahan urang salamina terhindar tina rupi-rupi dosa besar anu ngajadikeun hirup urang aya dina kasusahan , jeung doa urang henteu ditarima ku Alloh , jeung mudah-mudahan urang dipaparinan kakiatan sareng kasabaran dina narima ujian ti Alloh SW. Aamiin.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِيْ الْقُرْانِ الْعَظِيْمِ , وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلأَيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ

Khutbah Ke Dua

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ
أَشْهَدُ أنْ لا إلَهَ إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِيكَ لَهُ، وأشهدُ أنَّ مُحَمَّدًا عبْدُه ورَسُولُه.
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلا تَمُوتُنَّ إِلا وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلا سَدِيدًا * يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا

اللَّهُمَّ صَلِّ وسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ وسَلّمْتَ عَلَى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ، وَبَارِكْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا إِبْرَاهِيْمَ، فِي العَالَمِيْنَ إِنَّكَ حَمِيْدٌ مَجِيْدٌ، وَارْضَ اللَّهُمَّ عَنْ خُلَفَائِهِ الرَّاشِدِيْنَ، وَعَنْ أَزْوَاجِهِ أُمَّهَاتِ المُؤْمِنِيْنَ، وَعَنْ سَائِرِ الصَّحَابَةِ أَجْمَعِيْنَ، وَعَنْ المُؤْمِنِيْنَ وَالمُؤْمِنَاتِ إِلَى يَوْمِ الدِّيْنِ، وَعَنَّا مَعَهُمْ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِيْنَ

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، وَالْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، الأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَالأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدُّعَاءِ. اللَّهُمَّ اجْعَلْ جَمْعَنَا هَذَا جَمْعًا مَرْحُوْمًا، وَاجْعَلْ تَفَرُّقَنَا مِنْ بَعْدِهِ تَفَرُّقًا مَعْصُوْمًا، وَلا تَدَعْ فِيْنَا وَلا مَعَنَا شَقِيًّا وَلا مَحْرُوْمًا. اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالعَفَافَ وَالغِنَى.

اللَّهُمَّ إِنَّا نَسْأَلُكَ أَنْ تَرْزُقَ كُلاًّ مِنَّا لِسَانًا صَادِقًا ذَاكِرًا، وَقَلْبًا خَاشِعًا مُنِيْبًا، وَعَمَلاً صَالِحًا زَاكِيًا، وَعِلْمًا نَافِعًا رَافِعًا، وَإِيْمَانًا رَاسِخًا ثَابِتًا، وَيَقِيْنًا صَادِقًا خَالِصًا، وَرِزْقًا حَلاَلاًَ طَيِّبًا وَاسِعًا، يَا ذَا الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ.

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِاْلإِيمَانِ وَلاَ تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلاَّ لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَحِيمٌ رَبَّنَا لا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْراً كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلا تُحَمِّلْنَا مَا لا طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنْتَ مَوْلاَنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

رَبَّنَا لا تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا، وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً، إِنَّكَ أَنْتَ الوَهَّابُ

رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنْفُسَنَا وَإِنْ لَمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُوْنَنَّ مِنَ الخَاسِرِيْنَ. رَبَّنَا آتِنَا في الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفي الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

عِبَادَ اللهِ :إِنَّ اللهَ يَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالإِحْسَانِ وَإِيْتَاءِ ذِي القُرْبَى وَيَنْهَى عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَالْبَغْيِ يَعِظُكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُوْنَ

Itulah Salah satu dari pola teks DI SINI.

0 Response to "Khutbah Jum'at Bahasa Sunda | Ujian Dari Tuhan Swt"